Asistanlığımın ilk yıllarında burun estetiği bana standart, hep aynı işlemlerin yapıldığı sıkıcı bir işlem ameliyat olarak gelirdi. Oysa bilgim ve görgüm geliştikçe aslında işlerin hiç de gözüktüğü gibi olmadığını öğrendim. Standart gözüken durumlarda bile hastaya göre işlemin nasıl ele alınabileceğini, kişiye göre ameliyat planlamak gerektiğini öğrendim. Sonra yurtdışına eğitim amacıyla gidiş gelişlerimde yabancı hastaların ihtiyacı olan burun estetiği ile bizim toplumumuzun ihtiyacı olan burun estetiğinin de farklılıklar gösterdiğini gördüm.
Özellikle batı toplumlarında burun sırtında kemer problemi çok ender, burun derileri ince ve ameliyat olan hastaların problemleri genel olarak burun ucu ile ilgili. Oysa bizde belirgin kemer yapısı var, burun derisi daha kalın. Zaman içinde bu gibi problemlere yönelik daha farklı yaklaşımlar uygulamanın hastaya daha fazla katkısı olduğunu görüyorsunuz.
Örneğin biz plastik cerrahlar burun derisi kalın olan hastaların ameliyatına pek istekli bakmayız. Çünkü rinoplasti yani estetik burun ameliyatı genelde kıkırdak ve kemik dokuda yapılan bir işlemdir. Ameliyattan sonra yapılan işlemin kendisini gösterebilmesi için burun sırtı derinin nispeten ince olması tercih edilir. Siz altta ne kadar güzel işlem yaparsanız yapın kalın bir deri işin gözükmesini engelleyecektir. İşte bunun için burun derisini inceltme yöntemleri geliştirilmiştir. . Bu, normalde bizim vücudun diğer bölgelerinde; örneğin karında, memede sık olarak gerçekleştirdiğimiz bir işlemdir Burun gibi üç boyutlu yapısı belirgin, girinti ve çıkıntıları olan bir organda deri inceltme işlemi büyük bir titizlik ve dikkat gerektirir. Burun derisini inceltirken hem şekilde bir bozulmaya sebep olmamak gerekir, hem de aşırı inceltmeden kaçınmak gerekir. Çünkü aşırı inceltilmiş bir derinin canlılığını devam ettirmesi de zor olacaktır. Örneğin ben açık yöntemle gerçekleştirdiğim rinoplasti ameliyatlarında aynı zamanda burun derisi inceltme tekniği kullanmıyorum. Eğer burun derisini inceltmem gerekiyorsa burun ameliyatını da kapalı yöntemle yapmayı tercih ediyorum. Böylece daha güvenli bir işlem gerçekleşmiş oluyor. Hastalar da bu sonuçtan memnun kalıyor.
Son olarak birkaç cümle de aşırı büyük burunları küçültürken dikkat edilmesi gereken bir konu ile ilgili olsun. Büyük bir kemeri alıp burnu küçülttüğünüz zaman burun sırtındaki deri bollaşır. Bu deri önceden de kalınsa yeni burnun kemik yapısına adapte etmek oldukça güç olabilir. Ameliyat sonunda özel yapışkan flasterlerle dikkatli bir şekillendirme ve birkaç günlük alçı uygulaması çok faydalıdır. Alçı çıkarıldıktan sonra hasta yeni yüzü ile tanışmış olur.