Rinoplasti yani burun estetiği ameliyatı ülkemizde açık ara en sık gerçekleştirilen estetik müdahaledir. Bunun sebebi genetik olarak iri ve kemerli burunların sık görüldüğü bir toplum olmamızdır. Asistanlık yıllarından itibaren her plastik cerrahın ilgisini çeken bu ameliyat başta zor gibi gözükmesine karşın felsefesini anlayınca kolaylaşır.
Burun, yüzün tam ortasında duran bir organ olmasına karşın baktığımız kişinin gözlerini, kaşlarını ve dudaklarını fark edebilmemizi sağlamalıdır. Bir başka deyişle yüzün ön plandaki organı olmamalıdır. Zaten kişi aynaya baktığında ilk olarak burnunu fark ettiği için ameliyat olmak ister. Kötü ameliyat edilmiş bir burun da en az ameliyat olmamış kemerli ve iri bir burun kadar dikkat çeker. Dolayısıyla benim burun ameliyatlarındaki felsefem “ameliyat edilmiş, aşırı yapılı” bir burun görünümü vermemektir.
Hasta için açık veya kapalı yöntemle ameliyat olmasının fazla bir farkı yoktur. Önemli olan, cerrahın, hastanın yüzü ile uyumlu, doğal görünen bir burun ameliyatı sonucu elde edebilmesidir.
Vurgulamak istediğim ikinci nokta da burun ameliyatlarında estetik ile fonksiyon beraber gider. Çoğu zaman içteki bir deviyasyon ve tıkanıklığın dışa vuran görüntüsü olur veya fazla küçültülmüş ve daraltılmış bir burun estetiği nefes alma problemini de beraber getirir. Dolayısıyla burun estetiği ameliyatı sırasında mevcut nefes alma sorununu da düzeltecek adımlar atılacaktır.
Kimler burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) veya deviasyon ameliyatı (septoplasti) olabilir?
Burnunun şeklinden memnun olmayan veya burundan nefes alma sorunu olan, 16 yaşını doldurmuş ve böyle bir ameliyata engel ciddi bir sağlık durumu olmayan herkes bu ameliyatı olabilir. Bu ameliyatla;
- İri ve geniş burunlar küçültülerek yüz ile uyumu sağlanabilir
- kemerli burunlar düzeltilebilir
- eğri burunlar düzeltilebilir
- hava yolu sorunları giderilebilir
- burun ucunun düşüklüğü veya aşırı yukarıda olması düzeltilebilir
- burun ucu şekillendirilebilir
- küçük burunlar büyütülerek yüz ile uyumu sağlanabilir
- önceden geçirilmiş burun ameliyatı veya darbeler sonucu oluşan istenmeyen sorunlar giderilebilir.
Ameliyata ne kadar kararlısınız?
Öncelikle bu ameliyattan beklentilerinizi, burnunuzda veya yüzünüzde neleri beğenmediğinizi tam olarak belirlemeniz gereklidir. Bazen yüzde hoşa gitmeyen ifade sadece burun yapısını düzeltmekle giderilemez. Tüm yüzü bir bütün olarak değerlendirmek gereklidir. Bu konuda doktorunuz size yardımcı olacaktır ama son kararı siz vereceksiniz. Gerçekçi olmayan beklentiler sonuçta hastayı mutsuz eder. Ayrıca her ameliyat öncesi olması gerektiği gibi yakın çevrenizin desteğini alırsanız ameliyat sonrası dönem sizin için sorunsuz ve rahat geçer.
Ameliyat:
Ameliyatlar genellikle kapalı ve açık yöntem olarak bilinen iki yöntemle yapılır. Kapalı yöntemde tüm kesiler burun içine saklanır ve dışarıdan iz gözükmez. Açık yöntemde ise burun içi kesilerine ilave olarak burun alt kısmında ciltte de ufak bir kesi yapılır. Ancak bu kesi de çoğunlukla oldukça iyi iyileşir ve belirsiz bir iz kalır. Hangi yöntemin uygulanması gerektiği konusuna cerrahınız size detaylı bilgi verecektir.
Herkesin burun özellikleri ve ameliyattan beklentileri farklıdır. Bu yüzden yapılacak işlem de kişiye özel olarak belirlenmelidir. Ancak ana hatlarıyla, ameliyat sırasında burun ucundaki kıkırdak dokulara şekil verilir. Bazen kıkırdak çıkartılır, bazen de ilave etmek gerekir. Burnun kemik yapısı kesilerek ve törpülenerek yeniden şekillendirilir. Eğer nefes alma güçlüğü gibi şikayetler varsa burun içinde tıkanıklık yapan kemik ve kıkırdak yapılar yeniden düzenlenir.
Ameliyat sonrası…
Ameliyat sonrası 5-7 gün kadar burna şekil vermek için alçı olur. Alçınız çıkarıldığında genelde göz kapakları ve yanaklara sirayet eden şişlikler de geçmiştir. İlk sonuçların alınması 6-8 haftadadır, ancak kesin sonuçlar için bir yıla kadar beklemek gerekir.