Dolgu maddeleri ile uygulamalar son yıllarda teknolojik gelişmelere de paralel olarak çok çeşitlendi. Artık yüzdeki en ince kırışıklıktan yaygın bir hacim kaybına kadar çok geniş bir spektrumda dolgu uygulamaları yapılabiliyor. Yıllar içinde özellikle yüz bölgesinde oluşan derin çukurların doldurularak çizgileri düzleştirmek, yüz ovalini belirginleştirmek ve daha sağlıklı bir görünüm vermek mümkündür.
Vücuda enjekte edilen dolgu maddeler içinde en yaygın kullanılan ve en güvenli olanı hyalüronik asittir dolgulardır. Bu madde cildimizin yapısında doğal olarak da vardır. Ciltte temel görevi su tutmaktır. Yaşla birlikte derideki hayalüronik asit miktarı azalır ve cildin su tutma kapasitesi azalır, böylece deri daha kolay kırışır hale gelir. Hyalüronik asit biyolojik bir madde olduğu için bir ömrü vardır. Genelde etki süresi 1-2 yıl arasıdır. Uygulama bölgesi ve kişinin metabolizmasına göre süreler farklılık gösterebilir. Dolgu maddesi bu süre içinde vücut tarafından emilir ve tamamen yok edilir.
Kendi yağınız da dolgu maddesi olarak kullanılabilir. Bir bölgeden alınan yağ diğer bir bölgeye enjekte edilir. Ancak bu sizden yağ alımını da gerektiren bir süreçtir ve ideali ameliyathane şartlarında yapılmasıdır. Ben bu uygulamayı ancak hasta başka bir operasyon nedeniyle ameliyathaneye girecekse öneriyorum. Örneğin liposuction, meme veya yüz ameliyatı için zaten hastaneye yatacak olan kişiye aynı seansta yağ enjeksiyonu da yapılabilir. Aksi takdirde hyalüronik asit dolgular çok daha pratiktir.
Dolgular hangi bölgelere uygulanabilir?
En sık olarak dudakları belirginleştirmek için; kaşlar arası ve alındaki kırışıklıkları gidermek için; yanakla üst dudak arasında ve ağız kenarlarındaki çukurları doldurmak için kullanılır. Ancak doktorunuzun önereceği herhangi bir bölge için ve bazı durumlarda yara izlerini gizlemek için de kullanılabilirler. Unutulmaması gereken şey her kırışıklıktan dolgu maddeleri ile kurtulamazsınız. Size uygun olan yöntemin botox mu, dolgu maddeleri mi, cerrahi mi yoksa çeşitli yöntemlerin bir arada uygulanması mı olduğuna en iyi doktorunuz karar verecektir.
İşlem sırasında ağrı hissedecek miyim?
Tüm dolgu maddeleri lokal anestezik krem sürerek uygulanabilir. Enjeksiyon bölgesi ayrıca buz ile de dondurulunca hasta minimal rahatsızlık hisseder. Günümüzde dolgu maddelerinin hemen hepsinde içerik olarak uyuşturucu maddeler de vardır. Bu sebeple de işlemin rahatsızlığı oldukça alt seviyelere inmiştir. İşlem sonrası uyuşturucunun etkisi geçince genellikle ağrı kesici ihtiyacı da olmaz.
Uygulama sonrası…
Uygulamadan sonra etki anında görülür. Ancak jel kıvamında, yoğun olan maddenin dokuda su tutması ve daha homojen kıvama gelmesi takip eden günlerde olur. Yani etkinin tam olarak ortaya çıkması için 1-2 haftaya ihtiyaç vardır.
Burun Dolgusu
Burun dolgusu, yaklaşık olarak 20 – 30 dakika arasında buruna dolgu enjekte işlemidir. Burun bu doku ile doldurulduktan sonra hasta ve doktorun ortak kararı ile belirlenen bölgelere anestetik özellikteki kremlerden sıkılarak burunun yeni bir yapı kazanması sağlanır. Bu işlem ise yaklaşık olarak 10 dakika sürer.
Burun Dolgusu İle Ameliyatsız Burun Estetiği
Bu operasyonlar ile hiç iz kalmayacak şekilde yeni bir burun elde edilir. Ameliyat olmak istemeyen hastalar burun dolgusu operasyonları ile hayal ettikleri yeni burunlara kavuşabilirler. Cerrahi ortamda gerçekleşmesi gereken operasyon, yüzde yüz memnuniyet garantisi ile uygulandığından dolayı oldukça yoğun olarak tercih edilen bir estetik müdahaledir.
Diğer anlamı ile bir tür şekillendirme işlemi olan dolgu uygulamasındaki sorunlu bölgeler tespit edilerek bu bölgelere dengeli şekilde doku takviyesi uygulanır. Böylelikle dışarıdan bakıldığında daha düz bir görünüm elde edilir. Oldukça basit olan enjekte işlemi, hastanın yeni görünümünü beğenene kadar enjekte edilmeye devam edilir.
Çene Dolgusu
Çenelerde en sık olarak görülen bozukluklar, hacimsel eksiklikler, çenenin yüzden büyük olması, çene çizgisinin belirsiz görünümü, asimetrik çene yapısı ve çene altında meydana gelen sarkmalar şeklindedir. Yüze daha canlı bir görünüm katmak için uygulanan çene dolgusu uygulamaları, çene üzerinde bulunan bütün şikâyetleri gidermeye yardımcıdır. Böylelikle çene kemiğinin daha belirgin bir şekilde görülmesi sağlanır.
Dudak Dolgusu
Dudak dolgusu uygulamaları, mevcut dudaklara hacim katmak ve dudak yapısını farklı bir görünüme kavuşturmak için uygulanan operasyonlardır. Dudağı şekillendirme işlemi, dudağın iç kısımlarını ve kenar çerçevelerini dolgu maddeleri ile doldurarak gerçekleştirilir. Sonuçta uzun süre kalıcı yeni dudaklara kavuşmak mümkün olur.
Dudak dolgusu uygulamalarında, tercih edilen dolgu maddesi çoğunlukla hyaluronik asittir. Son derece etkili olan bu dolgu malzemesi, cilt ile de yüksek bir uyum gösterir. Hyaluronik asit, cildi kusursuz bir görünüme kavuştururken, cilt dokusunda da onarma işlemini meydana getirir. Bir diğer özelliği ise cilt üzerinde bulunan su dengesini vücutta tutma özelliğidir. Hücrelerin suyu tutmasına katkıda bulunarak, cilt yapısının büzülmesini önler. Hyoluronik asit, insan vücudunda da bulunan bir asit olması nedeni ile dudaklarda yüzde yüz bir uyum sağlar.
Elmacık Kemiği Dolgusu
Elmacık kemiğine dolgu uygulamaları, son dönemlerde kadınlar arasında oldukça popüler olan uygulamalardır. Yüz bölgesinin yanak ile uyumlu olması için tercih edilen elmacık kemikleri uygulamaları, doğal görünüme sahip dolgu maddeleri ile cilde uygulanır. Yüz hatları ile yanakların bir bütün olmasının amaçlandığı uygulamalarda, yaşlanmaya bağlı olarak her türlü etkenin de önüne geçilir.