Dudak Çevresi Oluklar
Yıllar içinde yerçekiminin etkisiyle yanaklar aşağıya doğru sarkarlar. Bu sarkmanın etkisiyle dudakların çevresinde özellikle iki noktada derin oluklar oluşabilir. Bunlardan bir tanesi burun kanadından ağız köşesine doğru, diğeri de ağız köşesinden çeneye doğrudur. Gülümseme kasları ve ağız çevresi kaslardan oluşan bir yapı dudak çevresi olukların tabanını oluşturur, bu nedenle genelde sabit yapılardır. Bu sabit yapıların üzerine yanaklar iner. Belirgin olarak ortaya çıkan bu oluklar kişide her zaman yorgun, bitkin bir ifadeye neden olurlar. Siz çok iyi dinlenmiş olsanız bile bir türlü yüzünüzden silemediğiniz o yorgun ifade size yapışır.
Bu sorunun başlıca iki türlü tedavisi vardır. Olukların en çukur noktalarına yapılacak dolgu tedavisi çukurlaşmış alanı gözle görülür bir şekilde azaltır. Yüz daha aydınlık bir görünüm alır. Hastaların korktukları böyle bir tedavi sonrası ifadenin değişip değişmeyeceğidir. Sadece sorunlu olan bu oluklara yapılacak tedavi sonrası yüz ifadesi değişmez, yüz geniş ve yuvarlak bir görünüm almaz. Ancak hasta kendisinin aynadaki halinin daha canlandığını ve dinç gözüktüğünü fark eder. Dolgu yöntemi geçici sonuç verir. Genelde bir yıl sonra tekrar dolgu ihtiyacı ortaya çıkabilir.
Daha kalıcı çözüm ise yüz germe ameliyatıdır. Bu ameliyat özellikle ayna karşısına geçip elleriyle yüzünü yukarı doğru kaldırıp ifadesine bakan kişiler için uygundur. Dolgu hastalarına göre daha ileri yaş grubu yüz germe yöntemlerinden daha çok yarar görür. Beraberinde boyun göz çevresi, kaşlarda da sarkma problemi olan hastalar bir seferde bütün bu problemlerden kurtulabilir, yıllar sürecek bir etki sağlayabilirler.
İple germe, örümcek ağı gibi daha yeni çıkan uygulamaları ise maliyet-yarar ve uzun dönem etkilerini tam olarak öngöremediğimiz için ben uygulamıyorum. Hastalarıma da tavsiye etmiyorum.