Gün geçmiyorki cilt gençleştirme yöntemleriyle ilgili bir yenilik ortaya çıkmasın. İşte son yılların bize getirdiği yeni bir anti-aging yöntemi de somon DNA aşısı. Bir tür mezoterapi yöntemi olan somon DNA’nın tam olarak ne olduğunu incelemeden önce cilt gençleştirme amaçlı kullanılan mezoterapi yönteminin ne olduğuna bakalım.
Mezoterapi tedavi amacıyla çok ince iğnelerle derinin içine enjeksiyon yapmak demek. Enjeksiyon sırasında içeri verdiğiniz maddenin özelliğine göre isimlendirme yapılıyor. Yani deri altına vitamin ve minerallerden oluşan bir karışım veriyorsanız buna vitamin enjeksiyonu deniyor. Hastanın kendi kanından elde edilen serumu veriyorsanız PRP, veya hyalüronik asit içeriği veriyorsanız ışık dolgusu deniyor. Tüm mezoterapi yöntemleri 2-3 haftalık aralıklarla uygulanan 3-4 seansta yapılır. Bu süre içinde etki ortaya çıkar ve etkiyi sürdürmek için de ortalama yılda iki kere ara seanslar önerilir.
Somon DNA’nın içeriğinde somondan elde edilen peptidler, yani amino asit parçacıkları vardır. Bir miktar da hyalüronik asit içerir. Aminoasit türevleri cildin yapı taşı olduğu için antiaging etkili olarak kullanılırlar. Hyalüronik asit de ciltte var olan bir yapı taşıdır. Esas olarak cildin nem tutmasından sorumludur. Yaşla birlikte derideki hyalüronik asit miktarı azalır. Dolayısıyla cildin nem tutma kapasitesi düşer ve cilt kurumaya başlar. Ciltte eksilen bir maddeyi takviye etmek de her zaman için olumlu etki gösterir. Dolayısıyla somon DNA uygulamasından hastalar olumlu etki görür. Cildin kalitesi artar, parlaklığı, canlılığı artar. Somon DNA ile ilgili tek çekincem içeriğindeki peptidlerin somondan elde edilmesi nedeniyle bazı hassas kişilerde alerjik reaksiyon yapma ihtimalidir.
Benim hastalarıma daha güvenli salık verdiğim benzer bir uygulama ise sadece hyalüronik asit içeren maddelerin enjeksiyonudur. Bu da benzer sonuçlar verir. Çünkü cilde ışıltısını veren asıl madde hyalüronik asittir. Bu alanda en son gelişme ise teknolojik olarak hyalüronik asit maddesinin vücutta kalıcılığının arttırılması oldu. Böylece klasik mezoterapi yöntemlerinin aksine sadece bir seans uygulama ile 9-10 aya varan sonuçlar elde edilebiliyor.